Brood

Brood is belangrijk in onze dagelijkse voeding. Het levert de belangrijkste voedings- en bouwstoffen voor ons lichaam. Brood bevat volop zetmeel (koolhydraten): één van de belangrijkste bronnen van de dagelijkse energie. Het vormt de brandstof van ons lichaam.

Brood, en vooral de bruine broodsoorten, bevatten veel voedingsvezels. Dit zijn onverteerbare stoffen die de darmen prikkelen om harder te werken. Bedenk dat vezelrijke producten een voldaan gevoel na het eten geven, waardoor we minder trek hebben in ongezonde tussendoortjes.

Brood bevat 8% plantaardige eiwitten die onmisbaar zijn voor de bouw en groei van ons lichaam. Brood geeft ons mineralen, zoals ijzer, belangrijk bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Brood is ook een leverancier van de vitamines B1 en B6. Deze vitamines zijn belangrijk voor ons zenuwstelsel. Vitamine B zorgt ervoor dat allerlei processen in ons lichaam goed verlopen. Brood bevat ook foliumzuur. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen vaak het advies om foliumzuur te gebruiken. Dit verkleint de kans dat het kind met een open ruggetje wordt geboren.

Brood bevat jodium omdat dat aan het bakkerszout is toegevoegd. Daarmee onderscheidt brood zich van andere graanproducten als bijvoorbeeld muesli. Trouwens, ook ontbijtdrankjes bevatten geen jodium. Jodium is onder andere nodig voor een goede schildklierfunctie.

Witbrood
Witbrood wordt gebakken van witte bloem, een meelsoort die zó is uitgemalen en gezeefd dat er een gedeelte van de graankorrel (binnenste) in voorkomt.

Volkoren tarwebrood
Dit wordt gebakken van meel van de hele tarwekorrel, waarin alle voedingsstoffen van De graankorrel voorkomen.

Bruinbrood
Tussen witbrood en volkorentarwebrood komen veel soorten bruinbrood voor. Afhankelijk van de uitmalingsgraad hebben de bruine soorten een lichtere of donkere kleur.

Brood met zaden
Sesamzaad, lijnzaad en zonnepitten zijn rijk aan meervoudig onverzadigd vet (linolzuur). Daarom is het vetgehalte van een broodsoort met deze zaden iets hoger dan dat van een gewoon brood.

Sesamzaad:
Naar verhouding zijn de kleine, oliehoudende zaden van de subtropische sesamplant nog maar weinig bekend. Ze bevatten een hele groep verschillende mineralen en hoogwaardige eiwitten. Daar deze gedeeltelijk in verbinding staan met hoogonverzadigde vetzuren worden ze onmiddellijk door de cellen opgenomen. Ook de voor de verbranding in het menselijk lichaam onontbeerlijke zuurstof wordt door de hoogonverzadigde vetzuren beter naar de cellen gebracht, waardoor de stofwisseling beter wordt bevorderd. Ook verstopping kan door deze kleine zaadjes worden voorkomen. Bij lever en galkwalen kan rauwe sesamolie met sesamzaad zonder bezwaar worden gebruikt. Sesamzaad versterkt de zenuwen en spoort de werkzaamheid van de hartspieren aan. Voor zwangere vrouwen zijn ze ook belangrijk wegens hun gehalte aan vitamine E.

Ons dagelijks brood, een rijke geschiedenis
Brood speelt al duizenden jaren een belangrijke rol in het leven van de mens. Er zijn zelfs overblijfselen van brood gevonden uit de prehistorie. Het graan werd toen tussen twee stenen fijn gewreven en de meelbrei werd gebakken op verhitte stenen of in hete as.

De Egyptenaren ontdekten zo’n 6.000 jaar geleden bij toeval hoe gistingsprocessen het deeg van de platte vladen (koeken van ongezuurde deeg) lieten rijzen, waardoor het eerste brood een feit was. Zo’n brood van meer dan 4.000 jaar oud is te vinden in de Egyptische afdeling van het British Museum in Londen.

Het principe van broodbereiden en de samenstelling van brood is in al die eeuwen niet veranderd. De bereiding van brood is wel steeds meer gemoderniseerd; meelfabrieken hebben het werk van de windmolens overgenomen en takkenbos-ovens hebben plaatsgemaakt voor moderne ovens waarin de temperatuur nauwkeurig geregeld kan worden. De hoofdbestanddelen van brood waren en zijn nog steeds: meel, water of melk, gist en zout.

Het vakmansschap van de bakker heeft ervoor gezorgd dat de variatie enorm is toegenomen: niet allen tarwe, maar ook rogge, haver, gerst, gierst en boekweit worden tot meel vermalen en in brood verwerkt.